Trénujeme a sportu se věnujeme už od roku 1973. Přidejte se k nám!
 

KARATE jako kmenový sport na gymnáziu

KARATE jako kmenový sport na gymnáziu

Pojďte studovat na jediné sportovní gymnázium s karate jako kmenovým sportem v České republice. Jediné místo je právě u nás v Českých Budějovicích.

 

 

Jste závodník či závodnice v karate a chcete se posunout na další úroveň?

Pojďte studovat na jediné sportovní gymnázium s karate jako kmenovým sportem v České republice. Kam? No přece do Českých Budějovic, krásného města na soutoku Vltavy a Malše.

Co tím získáte?

Kvalitní vzdělání na nejstarším gymnáziu v Českých Budějovicích založeném roku 1762, které vás připraví na státní maturitu i libovolnou vysokou školu. Možnosti profesionálního sportovního tréninku, a to jak v době školy, tak odpoledne ve špičkových oddílech TJ Karate ČB a Fight Clubu ČB. Zajistíme ubytování na internátech v dosahu školy i tréninkových center, regeneraci a podporu při aklimatizaci v novém městě.

Jak probíhá výuka?

Každý den od pondělí do pátku ve speciální třídě se sportovní přípravou společně s dalšími sportovci (atletika, kanoistika, moderní gymnastika, tenis, volejbal, fotbal, plavání). Výuka začíná v 8:25 (nultá hodina je od 7:30) a končí nejpozději v 16:20. Každý den – vyjma čtvrtka (studijní den) - je dopolední výuka zakončena odchodem a specializované tréninky karate (10:30 do 12:00) pod vedením Petra Beníška a Miroslava Hýska s garancí Jihočeského svazu karate. Odpolední tréninky jsou zajištěny ve sportovních centrech klubů TJK a FC.

Co pro to musíte udělat?

1. Do 30. listopadu podat přihlášku na Gymnázium Česká se sportovní přípravou v Českých Budějovicích.

Vzor přihlášky zde:

https://dokumenty.cermat.cz/Sdilene%20dokumenty/P%C5%98IJ%C3%8DMAC%C3%8D%20%C5%98%C3%8DZEN%C3%8D/Jednotn%C3%A1%20zkou%C5%A1ka%202017/Tiskopisy%20p%C5%99ihl%C3%A1%C5%A1ek/Prihlaska_SS_2016_MSMT_denni-ukazkove-s-GSP.pdf

 

2. Vybrat si jeden z termínů talentových zkoušek (požadavky na talentovou zkoušku naleznete pod článkem)

* 14. ledna 2019 (1. termín)

* 15. ledna 2019 (2. termín)

 

3. Napsat v jednom z níže uvedených termínů písemnou příjímací zkoušku.

* 12. dubna 2019 (1. termín)

* 15. dubna 2019 (2. termín)

No a pak si stačí sbalit karate-gi, vyrazit v září do Českých Budějovic a užít si krásné čtyři roky na skvělé škole během, které budete trénovat ve špičkových profesionálních klubech.

Informace pro trenéry: Závodníci se účastní závodů za své mateřské oddíly, takže není na místě obava, že o své závodníky přijdete. Více informací naleznete na stránkách školy www.gymceska.cz

Pokud již studujete libovolnou střední školu, je možno na sportovní gymnázium přestoupit kdykoliv během školního roku, za předpokladu složení rozdílových zkoušek. Informace u trenérů (Petr Beníšek 608 860 845, Miroslav Hýsek 777 963 728)

 

Trenéři:

Bc. Miroslav Hýsek

III. Dan, 2. trenérská třída FTVS

Úspěšný trenér státní reprezentace v letech 2012 – 2018

Kontakt: 777 963 728, mira.hysek@email.cz www.tjkaratecb.cz

 

 

PhDr. Petr Beníšek

IV. Dan, 1. trenérská třída FTVS

Trenér státní reprezentace od roku 2018

Kontakt: p.benisek@seznam.cz www.fight-club.cz

 

Také se na vašem sportovním rozvoji budou podílet další skvělí trenéři z jednotlivých klubů. Garantem tohoto programu je Jihočeský svaz karate a to zejména osobou jeho předsedy Bc. Jiřího Faktora.

 

Odkazy: https://www.gymceska.cz/studium/prijimaci-rizeni/sportovni-gymnazium/

POZOR: karate jako kmenový sport bude na webové stránky gymnázia přidán během první poloviny měsíce října.

 

 

Talentová zkouška: TESTOVÁ BATERIE

 

 

 

1. kliky (30 s) - test vytrvalostní síly horních končetin, pletence ramenního a svalů zad

 

Popis testu - Ruce jsou stejně daleko od sebe jako ramena (pod nimi). Během celého cviku se dotýká cvičenec země jen dlaněmi a špičkami nohou. Trup, břicho a nohy musí být celou dobu provádění kliku v rovině. Jedno opakování cviku začíná pokrčením rukou v loktech a pomalým spouštěním hrudníku dolů, těsně nad podložku. V tom okamžiku nástává změna a cvičenec vytlačí hrudník zpět nahoru do výchozí polohy.

 

Minimální počet opakování: 20 chlapci, 17 dívky

 

2. hluboký předklon v sedu – flexibilita dolních končetin (hammstringů)

 

Popis testu – cvičenec sedí na zemi, přechází ze sedu postupně s výdechem do předklonu. Nohy jsou u sebe, kolena tlačíme k zemi, ramena zatažená. Cílem je dosáhnout co nejdále za špičky dolních končetin

 

Minimální hranice: dotek prstů dolních končetin

 

3. sed – leh (2 min.) – hodnocení vytrvalostně silové schopnosti břišního svalstva a bedrokyčlostehenních flexorů

 

Popis testu – leh na zemi, nohy pokrčené v kolenou, ruce jsou spojeny za hlavou. Zvedneme hrudník od země směrem ke kolenům a dotkneme se lokty kolen a poté provedeme pohyb zpět do lehu.

 

Minimální počet opakování: 55 chlapci, 50 dívky

 

4. angličani – (1 min.)

 

Popis testu - začínáme v poloze dřepu. Vyskočíme a natáhneme ruce nad hlavu, dopadneme opět do polohy dřepu. Rychle změníme polohu těla do vzporu ležmo a provedeme klik, po jeho dokončení opět dřep s výskokem

 

Minimální počet opakování: 25 chlapci, 20 dívky

 

5. kopy do lapy L a P ( 30 s) – test rychlosti dolních končetin

 

Popis testu – oponent drží lapu ve výšce hlavy, cvičenec provádí kop mawashi-geri z přední nohy po dobu 30 vteřin jak na levou tak na pravou nohu.

 

Minimální počet opakování: 25 na každou stranu

 

6. skok daleký z místa

 

– hodnocení délky horizontálního skoku s ohledem na explozivně silovou schopnost dolních končetin spolu s koordinací.

 

Popis testu – délka skoku se měří pomocí měřícího pásma, přičemž jeden konec je připevněn k čáře odrazu. Test se provádí ve vzpřímeném postoji, nohy mírně od sebe. Doskok by měl být proveden na obě nohy.

 

Minimální dosažená hranice: 200 chlapci, 190 dívky