Trénujeme a sportu se věnujeme už od roku 1973. Přidejte se k nám!
 

MARTINA ŠÁCHOVÁ SE STALA VICEMISTRYNÍ SVĚTA V KATEGORII DO 21 LET

MARTINA ŠÁCHOVÁ SE STALA VICEMISTRYNÍ SVĚTA V KATEGORII DO 21 LET

Naše závodnice Martina Šáchová je vicemistryní světa. Cenný kov přiváží z turecké Konyi.

 

 

Dvacetiletá česká šampionka naplnila ambice, které do ní vkládá české karate a v tureckém městě Konya se stala juniorskou vicemistryní světa. Závodnice TJ Karate České Budějovice startovala na mistrovství světa v kategorii žen U21 (18-21let) v kumite (zápas) ve váze +68 kilogramů. V náročném eliminačním pavouku mimo jiné vyřadila úřadující seniorskou mistryni Evropy ze Srbska a pouze ve finále nestačila na závodnici z Japonska.

 

Martina Šáchová patří dlouhodobě mezi nejžhavější česká želízka v karatistickém ohni. Šáchová se v letošním roce dostala na Světové hry a pravidelně přiváží medaile z nejprestižnějšího okruhu K1. Což můžeme považovat za obdobu fotbalové Ligy mistrů.

 

Usměvavá černovláska se pod vedením trenéra Miroslava Hýska vypracovala v jednu z nejlepších závodnic světa. Aktuální formu podtrhla tuto neděli ziskem stříbrné medaile na juniorském mistrovství světa.

 

„Nyní převažuje zklamání. Byla jsem deset vteřin od titulu mistryně světa. Ale to brzy přejde. Z mého vystoupení na turnaji mám skvělý pocit a zatím mi asi úplně nedochází, co se mi povedlo. Postup do finále jsem chtěla rodičům oznámit sama a při rozhovoru s tátou jsem se neubránila emocím. Před finále jsem hlavně potřebovala naladit hlavu a dostat se do stejného ‘flow‘ jako při eliminacích. Japonka byla dnes o něco šťastnější. Prohrát s Japonkou, tedy se závodnicí ze země, odkud karate pochází, nepovažuji za ostudu. Prohru přijímám s pokorou. Jsem vicemistryní světa,“ uvedla bezprostředně po finálovém zápase Šáchová.

 

Celkově zanechala česká výprava na juniorském mistrovství světa dobrý dojem, což potvrzují slova reprezentačního trenéra Miroslava Hýska: „Světová špička je nesmírně vyrovnaná. Stačí drobná chybička a jste z turnaje venku. Prakticky všichni naši závodníci nosí právem reprezentační kimono. Nad všemi však samozřejmě vyčnívá výkon mé klubové svěřenkyně Martiny Šáchové. Přípravě jsme obětovali mnohé. Hodiny času na tatami, v posilovně, na mentálním tréninku. Stálo to za to. Martině se na krku houpe medaile z mistrovství světa a já odjíždím z Turecka s dobrým pocitem. Byl bych moc rád, kdyby v budoucnu Martinu doplnili další naši reprezentanti.“

 

Infobox

Martina Šáchová, TJ Karate České Budějovice

Úspěchy sezóny 2022

- Start na Světových hrách

- 5. místo Světová liga Španělsko

- 3. místo Světová liga Maroko

- 2x 1. místo Budapest Open

- 1. místo Grand Prix Slovakia

- 1. místo Euro Grand Prix Plzeň

- 1. místo juniorské Mistrovství světa